Αρχικά να ξανά διευκρινήσω ότι μιλάω για Βάδη-Βυρτεμβέργη.
Αφού έστειλα τα χαρτιά μου με το ελληνικό και το γερμανικό μου πτυχίο (ΦΠ Αριστοτέλειο και Alt Griechisch Uni Tübingen), μου έστειλαν γράμμα με την αναγνώριση δύο ειδικότήτων. Μπορώ δηλαδή να διδάξω Αρχαία Ελληνικά και Φιλοσοφία σε γερμανικό Gymnasium. Mου εξηγούν λοιπόν πως παρακάτω η διαδικασία συνεχίζεται είτε με Eignungsprüfung είτε με Anpassungslehrgang. Πρέπει δηλαδή να διαλέξω έναν από τους δύο δρόμους για να μπορώ έπειτα να δουλέψω επίσημα σε γερμανικά σχολεία.
Τι πρέπει να κάνει κάποιος σε κάθε περίπτωση:
(Σας παραθέτω αυτά που μου γράφουν - κάθε προσωπική εμπειρία σε σχόλιο είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη)
Eignungsprüfung:
-προφορική εξέταση σε Schulrecht και Beamtenrecht
-Lehrprobe στις δύο αναγνωρισμένες μου ειδικότητες και μία από τις προσομοιώσεις διδασκαλίας να είναι σε Oberstufe (10η-12η ή 11η-13η τάξη)
-δύο προφορικές εξετάσεις στη διδακτική των δύο ειδικοτήτων (Fachdidaktik)
-pädagogisches Kolloquium (30´εξέταση/συζήτηση, από τα οποία 10΄μιλάει ο εξεταζόμενος -εμείς δηλαδή- για ένα παιδαγωγικό θέμα. Την υπόλοιπη ώρα οι εξεταστές εστιάζουν επίσης σε κάποιο παιδαγωγικό θέμα). Αν κατάλαβα καλά το Kolloquium είναι δύο φάσεις, η πρώτη είναι η δική μας εξέταση και η δεύτερη είναι το να γράψουμε Πρωτόκολλο στην εξέταση κάποιου άλλου..(διορθώστε με αν κάνω λάθος!)
-Για την προετοιμασία μας σε όλα τα παραπάνω, μπορούμε να κάνουμε Hospitation σε κάποιο σχολείο για 4 εβδομάδες.
Anpassungslehrgang:
-Εμένα μου έγραψαν ότι θα διαρκέσει 12 μήνες. Αυτό δεν ισχύει για όλους. Η μέση διάρκεια λέει το Regierungspräsidium ότι είναι από 6-36 μήνες, ανάλογα την περίπτωση.
-Συμπεριλαμβάνει σεμινάρια που παρακολουθούμε στο πανεπιστήμιο. Πάλι θα σας γράψω αυτά που είναι για τη δική μου περίπτωση. Μου γράφουν λοιπόν ότι πρέπει να συμμετέχω σε σεμινάρια Διδακτικής στις ειδικότητες μου, αλλά και στην Παιδαγωγική, στο Schulrecht και στο Beamptenrecht.
-Besuch (πρακτική) για 12 ώρες την εβδομάδα κάτω από παρακολούθηση στα Αρχαία Ελληνικά και τη Φιλοσοφία.
-Εξετάσεις: (παρόμοια με Eignungsprüfung)
-προφορική εξέταση σε Schulrecht και Beamtenrecht
-Lehrprobe στις δύο αναγνωρισμένες μου ειδικότητες, μία από τις προσομοιώσεις διδασκαλίας να είναι σε Oberstufe (10η-12η ή 11η-13η τάξη)
-δύο προφορικές εξετάσεις στη διδακτική των δύο ειδικοτήτων
-pädagogisches Kolloquium ΚΑΙ
-Schulleiterbeurteilung (Αξιολόγηση του διευθυντή).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Για να κάνω κάτι από τα δύο, μου γράφουν πως χρειάζεται C2!
Ελπίζω λίγο να σας διαφώτισα, προσωπικά κατατοπίστηκα ως προς το τι είναι το καθένα και κλείνω προς το Anpassungslehrgang, για να κερδίσω χρόνο προετοιμασίας.
Θα ήθελα πολύ να ακούσω και τις δικές σας εμπειρίες, αν κάποιος έχει κάνει κάτι από τα δύο να μας πει κατά πόσο βατά είναι, πώς του φάνηκε η διαδικασία (κυρίως των εξετάσεων!), κλπ.. Αν κάτι δεν έχω καταλάβει σωστά, ευχαρίστως να με διορθώσετε/ συμπληρώσετε σε σχόλιο.