Στο πρώτο μισό του άρθρου δώσαμε τις πρώτες συμβουλές για το μηχανογραφικό μας, είδαμε το πόσο σημαντικό είναι να συνυπολογίσουμε τις ικανότητες μας, τα θέλω μας και το προσωπικό μας ένστικτο. Πρέπει να ακούμε την καλοπροαίρετη κριτική από τη μία, αλλά να μην ακολουθούμε αυτά που θέλουν άλλοι για εμάς. Επίσης, οι βαθμοί που θα γράψουμε μας επηρεάζουν μόνο αν είναι χαμηλότεροι της βάσης που θέλουμε να πιάσουμε, σε κάθε άλλη περίπτωση, ακόμα και 18 να γράψαμε, αν θέλουμε σχολή του 12, σ´αυτή τη σχολή θα πάμε. Χαμένοι δεν πάνε οι βαθμοί, αλλά τα χρόνια μας αν αναλωνόμαστε σε πράγματα που δεν μας εκφράζουν.
Για να συνεχίσουμε, με κάποιες τελευταίες σκέψεις επί του θέματος:
Συμβουλή 5
Όσο είμαστε στο σχολείο είναι δύσκολο εώς και ακατόρθωτο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τα θέλω μας 100%. Ειδικά τα "θέλω" μας, συνήθως αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε. Φυσικά δεν ισχύει αυτό για όλους. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, οι περισσότεροι δεν ξέρουμε τι θέλουμε από τα 18 μας. Το καταλαβαίνουμε στην πορεία, έτσι συχνά η τελική μας επιλογή είναι τελείως διαφορετική από την αρχική μας επιλογή. Πρέπει να δίνουμε λοιπόν στον εαυτό μας και περιθώρια λάθους! Μέσα στον πρώτο χρόνο των σπουδών, ή και αργότερα ακόμα, μπορεί κάποιος να δει ότι θέλει να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό στη ζωή του και να αλλάξει πορεία. Δε θα είναι ούτε οι πρώτος ούτε οι τελευταίος.
Συμβουλή 6
Οφείλουμε να σκεφτούμε πόσα χρόνια χρειάζονται για την ολοκλήρωση των σπουδών που διαλέγουμε. Σε πολλούς κλάδους οι περαιτέρω σπουδές είναι απαραίτητες, σε αντίθεση με άλλους, που με ένα πτυχίο είσαι καλυμμένος. Σε άλλους χώρους είναι δυσκολότερη η αγορά εργασίας και έτσι είναι περισσότερες οι παραπάνω σπουδές, σε άλλους ευκολότερος. Με ένα πτυχίο Πληροφορικής για παράδειγμα είναι πολύ πιθανό να βρεις σχετικά εύκολα με ένα πτυχίο εργασία. Ταυτόχρονα με ένα πτυχίο Φιλολογίας είναι αρκετά δύσκολο εώς και ακατόρθωτο να βρεις κάτι σταθερό ή μόνιμο.
Συμβουλή 7
Μη φοβηθείς να πας σε άλλη πόλη ή και στο εξωτερικό! Πολλοί θέλουν να μένουν στις πόλεις τους γιατί τους είναι εύκολο, χωρίς όμως απαραίτητα να σπουδάζουν κάτι που να τους αρέσει. Ποιο το νόημα όμως να σπουδάσω κάτι το οποίο δεν με τραβάει, μόνο και μόνο για να μείνω στην πόλη μου; Εννοείται πώς δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να φεύγουν, αλλά λύσεις υπάρχουν. Υπάρχουν υποτροφίες, εστίες, επιδόματα για φοιτητές και διάφορα παραθυράκια που βοηθάνε, ειδικά τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.Αν υπάρχει θέληση, όλα γίνονται. Αρκεί να υπάρχει ταυτόχρονα και σιγουριά και πείσμα.
Συμβουλή 8
Μην σπουδάσεις μόνο για να σπουδάσεις! Στην εποχή μας ας μην ξεχνάμε, ότι δεν υπάρχει πια η εξίσωση πτυχίο=επιτυχία, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Οι σπουδές πρέπει να διαλέγονται προσεκτικά και συνειδητά, δεν έχει νόημα να κάνουμε κάτι μόνο για να το κάνουμε, να χάνουμε χρόνο και μια μέρα να ξυπνήσουμε “αδικημένοι” σε έναν κόσμο που δεν βρίσκουμε δουλειά.
Δεν υπάρχει η σωστή και η λάθος σχολή. Οι επιλογές μας στη ζωή χαρακτηρίζονται σωστές ή λάθος εκ του αποτελέσματος, πάντα όμως μας μαθαίνουν κάτι. Δεν μπορείς να ξέρεις το αποτέλεσμα αν δεν κινήσεις πρώτα όλη τη διαδικασία. Ζούμε τολμώντας και τολμώντας μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε και ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στον αυτοσκοπό μας.
Καλή επιτυχία σε κάθε επιλογή σας!