Η επαναλαμβανόμενη ερώτηση πολλών από εσάς στην ομάδα μας στο Facebook «Εκπαιδευτικοί στη Γερμανία» γιατί/ως τι αναγνωρίζεται το πτυχίο μου στη Γερμανία με οδήγησε στη συγγραφή αυτού του κειμένου. Η απάντηση βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολη ή αυτονόητη όταν μιλάμε για τη Γερμανία.
Στη Γερμανία εκτός από το αντικείμενο που σπουδάζει κανείς επιλέγει και το είδος του πτυχίου του, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Ίσως κάποιοι από εσάς έχετε ήδη ακούσει τους τίτλους Bachelor of Arts, Bachelor of Education, Bachelor of Science, Master of Science κτλ. Τι σημαίνουν όμως αυτοί οι τίτλοι και πως επηρεάζουν την αναγνώριση του πτυχίου μας;
- Bachelor/Master of Arts (Β.Α.)
Το πτυχίο ή μεταπτυχιακό Bachelor of Arts (B.A.) είναι το πιο δημοφιλές και γνωστό πτυχίο Bachelor. Αφορά κυρίως τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τις κοινωνικές και τις οικονομικές. Για παράδειγμα, οι επιχειρηματικές σπουδές όπως διοίκηση επιχειρήσεων ή τραπεζικές και χρηματοοικονομικές φέρουν τον συγκεκριμένο τίτλο παρά το παράδοξο του ονόματος «Arts» (=τέχνες).
- Bachelor/Master of Science (B.Sc.)
Το Bachelor of Science (B.Sc.) αφορά κυρίως τις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική, αλλά ανάλογα με τον οδηγό σπουδών και την κατεύθυνση μπορεί κάλλιστα να αφορά και άλλους τομείς.
Bachelor/Master of Engineering (B.Eng.)
Το Bachelor of Engineering αφορά κυρίως τη μηχανική. Πρόκειται για ένα πτυχίο με τεχνικό προσανατολισμό, αντίστοιχο με τις πολυτεχνικές σχολές στην Ελλάδα.
- Bachelor of Education (B.Ed.)
Το Bachelor of Education (B.Ed.) περιέχει εκπαιδευτικά μαθήματα και μαθήματα παιδαγωγικής. Ωστόσο, εάν θέλετε να γίνετε δάσκαλος/καθηγητής θα πρέπει να ολοκληρώσετε και ένα μεταπτυχιακό Master of Education (M.Ed.), καθώς το πτυχίο από μόνο του δεν αρκεί. Στη Γερμανία, για να γίνει κανείς δάσκαλος/καθηγητής θα πρέπει να έχει 2 ειδικότητες (π.χ. μαθηματικός και γυμναστής), μία ειδικότητα παίρνει κανείς στο Πτυχίο συνήθως και μία στο Μεταπτυχιακό.
!Το πρόβλημα με τις αναγνωρίσεις!
Στη Γερμανία όταν αποφασίζει κάποιος να σπουδάσει λ.χ. Μαθηματικός έχει την ευχέρεια να διαλέξει στη σχολή έπειτα από ένα διάστημα Schwerpunkt, δηλαδή κατεύθυνση, η οποία καθορίζει τον τίτλο του Πτυχίου του αν θα είναι Arts, Science, Education και με αυτόν τον τρόπο διαλέγει και το επαγγελματικό του μέλλον. Εάν για παράδειγμα διαλέξει τον τίτλο Science, δεν έχει το δικαίωμα αργότερα να δουλέψει ως καθηγητής/δάσκαλος. Κατά συνέπεια οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης σχολής δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα καθώς αποφοιτούν με διαφορετικό πτυχίο ανάλογα την κατεύθυνση που διάλεξαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Στην Ελλάδα τώρα τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα. Εάν κάποιος έχει τελειώσει τη σχολή του Μαθηματικού έχει όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα ανεξαρτήτως κατεύθυνσης που μπορεί να πήρε κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή σε μια εταιρεία ή οπουδήποτε αλλού. Στη Γερμανία δεν έχει αυτό το δικαίωμα και κάπου εδώ ξεκινά το πρόβλημα με τις αναγνωρίσεις των πτυχίων.
Πιο συγκεκριμένα το πρόβλημα ξεκινά απο τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται ως «Reglementierte Berufe», δηλαδή «ρυθμιζόμενα επαγγέλματα». Τα επαγγέλματα αυτά χαρακτηρίζονται ως «ρυθμιζόμενα» γιατί το γερμανικό κράτος έχει ρυθμίσει με νόμο τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να εργαστεί κανείς σε αυτά: τίτλος σπουδών, μαθήματα, πιστωτικές μονάδες, πρακτική, προϋπηρεσία, έτη σπουδών κτλ.
Τη Λίστα με τα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα στη Γερμανία μπορείτε να τη βρείτε εδώ:
https://www.bundestag.de/resource/blob/684720/8bc3b06008858a32d0e500882afce792/WD-8-164-19-pdf-data.pdf
Ουσιαστικά, ακόμη και στη Γερμανία, εάν κάποιος θέλει να εργαστεί σε ένα επάγγελμα που δεν συμπεριλαμβάνεται στην παραπάνω λίστα, τα πράγματα είναι πιο ρευστά, δηλαδή αρκεί να έχει ένα Πτυχίο, ανεξαρτήτως πολλές φορές από το εάν είναι Arts ή Science κτλ.
Γι’ αυτό και όταν έρθει κάποιος με πτυχίο μαθηματικού από την Ελλάδα στην Γερμανία δεν μπορεί να το αναγνωρίσει αυτόματα. Θα ερωτηθεί ‘ως τι θέλετε να το αναγνωρίσετε;’ ως Bachelor of Education, Arts, Science κτλ. Εάν θέλει να εργαστεί στη Δευτεροβάθμια (δηλαδή Bachelor of Education), λογικά θα του αναγνωρίσουν τη μία ειδικότητα και θα χρειαστεί να συμπληρώσει με ένα Master of Education τη δεύτερη, ενώ εάν επιλέξει να εργαστεί σε μια εταιρεία και να ασχοληθεί λ.χ. με στατιστικά υπάρχει πιθανότητα να του ζητήσουν μόνον μια αξιολόγηση πτυχίου και τίποτα παραπάνω γιατί η θέση αυτή δεν ανήκει στην παραπάνω λίστα με τα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα.
ΟΜΩΣ εάν κάποιος τελείωσε τη σχολή του μαθηματικού στην Αγγλία για παράδειγμα όπου κι εκεί υπάρχουν οι τίτλοι και το πτυχίου του λέει Bachelor of Arts δεν μπορεί έπειτα να μετατραπεί σε Education! Λογικά θα πρέπει να ξανασπουδάσει Μαθηματικός ως Bachelor of Education ή στην καλύτερη περίπτωση να του αναγνωρίσουν κάποια μαθήματα και να χρειαστεί να κάνει ακόμη κάποια για να πάρει τον τίτλο Bachelor of Education.
Αναλογικά αυτό συμβαίνει με όλα τα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα στη Γερμανία.
Ελπίζω να βοήθησα! Εάν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω μπορεί να το προσθέσει στα σχόλια!