Σε αυτό το κείμενο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές πληροφορίες για το Ausbildung als Erzieherin γιατί πολλοί ρωτάνε, άλλοι σκέφτονται να το ξεκινήσουν άλλοι δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα κτλ.
οι πληροφορίες αφορούν το κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης (Baden-Württemberg) αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι στην υπόλοιπη Γερμανία τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά
Ausbildung als Erzieherin
- Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Ausbildung. Γι'αυτό και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ κτλ. Θα έλεγα ότι πρόκειται για σχολή (Berufsschule) και η διάρκεια εξαρτάται από την ειδικότητα.
- Το Ausbildung als Erzieherin διαρκεί εν γένει 4 χρόνια. Ο πρώτος χρόνος ονομάζεται "BK" Berufskolleg δηλαδή, το 2ο και το 3ο έτος „Ausbildungsjahren“ και το 4ο έτος „Anerkennungsjahr.“ Μόνο στον τελευταίο χρόνο υπάρχει μισθός περίπου 1700 ευρώ μικτά. Σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες που υπάρχουν στην Γερμανία στα Ausbildung υπάρχει μισθός από την πρώτη μέρα γι'αυτό και οι Γερμανοί δεν επέλεγαν, ακόμη και μέχρι σήμερα δηλαδή- να σπουδάσουν Erzieher- εξού και οι μεγάλες ελλείψεις. Τότε λοιπόν τα κρατίδια αποφάσισαν κάτι να κάνουν γι'αυτό, έτσι ώστε να γίνει πιο δελεαστική η σχόλη και να φοιτούν/αποφοιτούν περισσότεροι. Έτσι λοιπόν δημιούργησαν άλλη μια μορφή του Ausbildung το Pia Ausbildung η αλλιώς praxisintegrierte Ausbildung.
- Το Pia Ausbildung είναι ακριβώς η ίδια σχολή. Αποκτά κανείς ακριβώς το ίδιο πτυχίο με ακριβώς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι απλά μια άλλη μορφή. Διαρκεί 3 χρόνια αντί για 4 και από την πρώτη μέρα υπάρχει μισθός μέχρι το 3ο έτος. Ουσιαστικά η πρακτική του Anerkennungsjahr από το απλό Ausbildung ενσωματώθηκε στα 3 χρόνια του Pia Ausbildung. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δουλεύεις και κάνεις παράλληλα και τη σχολή.
- Φυσικά πολλοί θέλουν να κάνουν το Pia αντί του κανονικού ΑΛΛΑ οι προϋποθέσεις για να γραφτεί κανείς είναι διαφορετικές. Στο Pia θα πρέπει να έχεις Αbitur η ένα ακόμα Ausbildung. Για εμάς τους ευρωπαίους πολίτες χρειάζονται οι βαθμοί του Λυκείου και το πτυχίο του Πανεπιστημίου για να αποδείξεις ότι έχεις Abitur σαν να λέμε ότι έδωσες πανελλήνιες και πέρασες. ΠΡΟΣΟΧΗ Εάν έχεις δώσει πανελλήνιες και δεν πέρασες η δεν τελείωσες τη σχολή στην Ελλάδα η δεν έδωσες καν πανελλήνιες ΔΕΝ θα σου αναγνωρίσουν το απολυτήριο Λυκείου ως Αbitur αλλά ως Realschule και δεν θα μπορείς να κάνεις το Pia πάρα μόνο το απλό 4ετες Ausbildung. Βέβαια αυτό και πάλι εξαρτάται από το εκάστοτε κρατίδιο και τις προ{υποθέσεις της εκάστοτε σχολής. Πιο απλά: εάν θέλει κανείς να κάνει Ausbildung θα πρέπει να στείλει το απολυτήριο του λυκείου του για αναγνώριση. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί στη Γερμανία υπάρχουν τρία διαφορετικά «λύκεια»: το Hauptschule, Realschule, Gymnasium. Αναλόγως εάν δώσατε πανελλήνιες, εάν περάσατε η όχι θα πάρετε και την αντίστοιχη αναγνώριση.
- Υπάρχουν βέβαια κάποια "κόλπα" για να βρεθεί κανείς στο Pia εάν δεν πληρεί από την αρχή τις προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα να κάνει το 1 έτος το BK και μετά έχει δικαίωμα να διεκδικήσει μια θέση στο Pia.
- Το Pia Ausbildung, αυτή η μορφή του δηλαδή, δεν υπάρχει σε όλα τα κρατίδια.
- Είτε αποφασίσει κανείς να κάνει το Pia είτε το απλό Ausbildung χρειάζεται να βρει ΜΟΝΟΣ του σχολείο είτε παιδικό σταθμό είτε νηπιαγωγείο είτε Hort. Στο απλό Ausbildung κάθε χρόνο θα πρέπει να βρίσκει κανείς καινούργιο σχολείο για την -απλήρωτη- πρακτική του που να τον δεχτεί και να υπογράψει μαζί του συμβόλαιο ότι δεσμεύεται να του παρέχει θέση και γνώσεις. Το συμβόλαιο υπογράφεται από εσένα, τη σχολή και το σχολείο. Κάθε χρόνο θα πρέπει να βρίσκει κανείς από την αρχή καινούργιο σχολείο και να υπογράφει εκ νέου συμβόλαιο για την πρακτική του. Αυτό συμβαίνει, διότι κάθε χρόνο θα πρέπει να αλλάζει και η σχολική βαθμίδα βρεφικός, νηπιαγωγείο και Hort, έτσι ώστε ο απόφοιτος του τμήματος να έχει παντού γνώσεις και προϋπηρεσία (*αυτό το καθορίζει η εκάστοτε σχολή). Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές στην ομάδα μας στο Facebook «Εκπαιδευτικοί στη Γερμανία» Erzieher στη Γερμανία ΔΕΝ είναι ο νηπιαγωγός αλλά ο εκπαιδευτικός. Το πρόγραμμα σπουδών της σχολής είναι επίσης προσαρμοσμένο ανάλογα. Τον τελευταίο χρόνο στο Anerkennungsjahr που υπάρχει μισθός, ο φοιτητής θα πρέπει και πάλι μόνος του να βρει σχολείο που να τον δεχτεί και να υπογράψει συμβόλαιο με τον εργοδότη. Η λογική είναι ότι μετά από 3 χρόνια σε διαφορετικές σχολικές βαθμίδες ο φοιτητής έχει κατασταλάξει στο ποια βαθμίδα του ταιριάζει καλύτερα οπότε και αιτείται σε συγκεκριμένα σχολεία, νηπιαγωγεία για παράδειγμα.
- ΑΝΤΙΘΕΤΑ στο Pia πρέπει να βρει κανείς ΜΟΝΟΣ του σχολείο και εργοδότη και να υπογράψει μαζί του 3ετες συμβόλαιο. Κάθε χρόνο θα αλλάζει μόνο για 4 εβδομάδες σχολική βαθμίδα για την εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει μια σταθερή θέση πρακτικής/εργασίας σε συγκεκριμένο σχολείο και για τα 3 χρόνια της σχολής και δεν θα χρειάζεται να ψάχνει κάθε χρόνο. Ο μισθός είναι μέχρι 1500 ευρώ μεικτά.
- Και ενώ το Pia είναι σαφώς πιο δελεαστικό από το απλό Ausbildung είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ δύσκολο να βρει κανείς μια θέση. Όχι μόνον λόγω της αναγνώρισης του απολυτηρίου λυκείου του, αλλά και γιατί οι θέσεις είναι πολύ λίγες. Για να αναζητήσει κανείς μια θέση θα πρέπει απλά να googlάρει „PIA Stelle Erzieher“ και την πόλη όπου μένει. Έπειτα να κάνει αίτηση και να ακολουθήσει όλη την πορεία> αίτηση (Bewerbung)>συνέντευξη (Vorstellungsgespräch)>δοκιμαστικό (Hospitation) –αυτά αν όλα πάνε καλά και επιλεγείτε να περάσετε από το ένα στο άλλο. Είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο καθώς εγώ τα κατάφερα και βρήκα μια θέση!
- Οι προϋποθέσεις εγγραφής σας στη σχολή είτε για το Pia είτε για το απλό Ausbildung είναι συνήθως Β2-C1 στα γερμανικά, αναγνωρισμένα πτυχία και το συμβόλαιο και στις 2 περιπτώσεις απαραίτητο-υπογεγραμμένο από τους εργοδότες. Επίσης πολλές φορές είναι απαραίτητη και μια συνέντευξη στη σχολή. Δεν είναι πάρα πολύ απλό να πας να γραφτείς πάντα. Αργότερα θα σας ζητήσουν σίγουρα βιβλιάριο υγείας εμβόλια, ποινικό μητρώο και ένα Belehrung το οποίο είναι ένα σεμινάριο υγείας 3 ώρες περίπου το οποίο θα πρέπει να παρακολουθήσετε.
- Επίσης στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί εργοδότες. Ο δήμος/δημόσιο (Stadt), οι εκκλησιαστικοί (Kirche) καθολικοί και ευαγγελιστές και οι ελεύθεροι/εταιρείες (Freie Träger). Παντού στέλνεις το βιογραφικό σου με τη συνοδευτική επιστολή. Δεν υπάρχει καλός και κακός εργοδότης, δεν θέλουν όλοι να δουλεύουν στο Δήμο/δημόσιο. Το δύσκολο είναι να βρεις το εργασιακό περιβάλλον που σου ταιριάζει.
- Η σχολή σε δυσκολία είναι λίγο πιο κάτω από επίπεδο Bachelor ή επιπέδου Bachelor. Ουσιαστικά στη σχολή μαθαίνεις τη θεωρία και σου δίνουν ασκήσεις και εργασίες που θα πρέπει να κάνεις στο σχολείο: π.χ να ετοιμάσεις μια δραστηριότητα για τα παιδιά να την κάνεις και να γράψεις γι’ αυτήν. Γράφεις εξαμηνιαία τεστ στα μαθήματα και στο τέλος όλων των ετών πριν αποφοιτήσεις θα δώσεις τις μεγάλες εξετάσεις, γραπτά, προφορικά και μια πτυχιακή που θα πρέπει να παρουσιάσεις. Οι γραπτές αφορούν ένα μάθημα το EBg και οι ύλη είναι όλων των ετών.
- Η γλώσσα, το πτυχίο Β2 των γερμανικών δεν αρκεί. Όχι πως με Γ1 ή μεγαλύτερο θα είναι κανείς καλύτερα, απλά υπάρχει πολύ ορολογία που αναγκαστικά θα πρέπει να μάθει κανείς με τον καιρό.
- με την απόκτηση του πτυχίου και του τίτλου του „stattlich anerkannte Erzieher/Erzieherin“ ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να είναι κανείς άνεργος υπάρχουν –προς το παρόν, δεν ξέρουμε στο μέλλον- πάρα πολλές κενές θέσεις σε όλη τη Γερμανία.
Ελπίζω να σας βοήθησα!
Για περισσότερες πληροφορίες και βοήθεια σχετικά με την εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό σύστημα στη Γερμανία θα μας βρείτε και εδώ: https://www.facebook.com/groups/1399669283757041/